Illustrationer


Vecka 30!
Egentligen är vi snart inne i vecka 32 (i morgon närmare bestämt!) men jag tycker denna bild var värd att lägga upp. Det syns verkligen att det är en nästintill "färdig" bebis i min mage, och det börjar kännas trångt nu :)

Nu hittade jag två bilder till som visar bebisen i vecka 31...


..och som det alldeles snart ser ut, i vecka 32:


Är det vanligt att bebisen redan ligger upp och ned? Har hört att dom brukar fixera sig med huvudet åt "exit" vid vecka 34 ungefär. Men jag känner nog dom små benen och fossingarna sträcka ut sig och trycka mot mina revben titt som tätt. Samtidigt ibland nån liten hand trycka ned mot ljumsken. Här om dagen fick jag nästan tag på en liten arm där huden är som tunnast nedunder magen.. så mysigt!


Vecka 30

 
Du sprattlar så himla mycket ibland att man undrar om det är flera stycken! Men du är ensam där inne och jag tror jag börjar känna på mig vad det är för en sort... :) Förutom det märks det också redan nu att du ärvt mammas temprament. Älskade lilla unge ♥


Milstolpar

I dag är du 28 veckor og 1 dagar gravid.
Befruktningen ägde rum omkring:
9. maj 2010
Hjärtat börjar att slå:
3. juni 2010
Embryot rör sig:
27. juni 2010
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:
4. juli 2010
Alla inre organ är färdigbildade:
4. juli 2010
Risken för missfall avtar:
18. juli 2010
Illamåendet avtar för de flesta:
25. juli 2010
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):
1. augusti 2010
Fostret sväljer och kissar:
15. augusti 2010
Ungefärlig tid för ultraljud:
22. augusti 2010
Du kan känna fostrets rörelser:
29. augusti 2010
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:
12. september 2010
Fostret börjar att höra:
3. oktober 2010
Nio av tio barn överlever om de föds nu:
31. oktober 2010
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
5. december 2010
Beräknat förlossningsdatum:
30. januari 2011

Vecka 27

     

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel. 

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

(Källa: blimamma.se)


Jag

Det börjar bli lite tungt att resa sig från soffan, sätta på mig skorna, plocka upp saker från golvet osv, men jag mår faktiskt oförskämt bra. Bebis håller mig vaken om nätterna ibland, när hn sparkar som mest. Det är bara bra att vänja sig med oregelbunden och fattig sömn... Det enda jag kan småklaga lite på är känsligheten och att jag stundtals känner mig deppig och nere. Känner mig då oftast ful, fet och finnig, men skäms att erkänna det. så löjligt så det inte är sant. Tur man vet att det är fullt normalt. Bara att lägga sig och glo i taket lite, känna sprattelkusen under mitt skinn, låta Alex sjunga "bä bä vita lamm" och andra barnlåtar i egen rolig tappning för magen, så blir jag glad igen! Har börjat äta järntillskott och fortsätter med levaxin i små doser. Längtar galet mycket efter att få hålla, pussa och mysa med bebben. Lovar f.ö. att borsta tänderna noggrant och använda munskölj :)


RSS 2.0